Tveksamt om ny gruvdrift i Grängesberg

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är rädd för att det här tåget har gått nu. Det säger den före detta basen för Sveriges gruvfack, Anders Stendalen, angående den senaste tidens turer kring Grängesbergs Iron.

Sedan flera år tillbaka har Anders Stendalen påpekat att arbetet med gruvprojektet går för långsamt. Man har inte smidigt medan malmpriserna var höga och efterfrågan var stor menar han och han är kritisk till både myndigheter och Grängesberg Iron:

– Nu har förutsättningarna förändrats, efterfrågan på malm har dalat. Det är besvärande att man inte i tid investerat i infrastruktur och att det gått trögt för företaget som borde ha sett till att bland annat skriva långsiktiga kontrakt redan för några år sedan.

Dalarna – Grängesbergsgruvan

Han är inte ensam om att tro att hoppet är ute för gruvdriften i Grängesberg för den här gången.

– Alla hoppas väl att gruvdriften ska komma igång, men nu har det gått för lång tid med alla förberedelser. Jag tror många grängesbergsbor har gett upp, säger Rolf Takkinen, bagare i samhället och en gång i tiden gruvarbetare.

– Jag har bara positiva minnen från den tiden. Det var bra arbetstider, bra lön och bra folk.

Sedan gruvdriften i Grängesberg lades ner 1989 har samhället sakta förfallit.

– För oss som har det här konditoriet skulle det vara väldigt roligt om den kom igång igen. Det skulle betyda fler folk som flyttar hit. Tyvärr gapar många skyltfönster tomma nu, det är annorlunda mot när man var liten – då var det fullt med folk och butiker, säger konditoriägaren Maria Jansson.

Att det verkar vara över för denna gång är de flesta Gävledala möter ense om i dag. Men hoppet är inte helt borta.

– Någon gång kommer man att bryta malm i Gruvan i Grängesberg igen, men den här gången tror jag att tåget har gått, avslutar Anders Stendalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Grängesbergsgruvan

Mer i ämnet