Taket som rasade mäter cirka 30 x 40 meter Foto: Patrik Qvicker

Takraset vid sågverket i Fiskarheden fortfarande ett mysterium

Uppdaterad
Publicerad

Det stora takraset vid Fiskarhedens sågverk i helgen är fortfarande ett mysterium. Ett stort utredningsarbete pågår i rasmassorna och snart stoppas produktionen helt vid sågverket.

– Det här är det värsta som kan hända, säger Magnus Larsson vice vd vid Fiskarhedens trävaru.

En stor del av taket över den stora paketeringsavdelningen, 30 gånger 40 meter, rasade ner tidigt i söndags morse – utan förvarning.

– Det här vill man ju inte att ska hända men det var fantastiskt att det inte var någon därinne då, säger Magnus Larsson.

Det är lätt att tro att det skulle kunna handla om snö på taket som tryckt på, men utifrån verkar det inte finnas så mycket snö just där. Det kan också vara konstruktionsfel, byggfel eller fel på materialet.

Väntar på besiktning

Ingen får nu gå in i övriga delar av den 200 meter långa byggnaden. Försiktigt plockas bit för bit bort ur rasmassorna av maskiner där, men olyckan är fortfarande ett mysterium. Inget vet vad som hände.

– Nej, det vet vi inte. Det får utredningen visa. Vi tar bort rasmassor och väntar på besiktning, säger Magnus Larsson.

Otursförföljd

Olycksplatsen är en otursförföljd del av sågverket i Fiskarheden. Hela byggnaden, justerverket, byggdes upp efter en storbrand som för tio år sen totalförstörde den tidigare paketeringsavdelningen där. Då tog det 1,5 år att bygga upp ett nytt sorteringsverk.

Nu väntar återigen ett stopp i produktionen vid sågverket som är ett av landets största med 125 anställda.

– Vi kommer att såga några dagar till sen blir det stopp. Då får personalen hålla på med andra arbetsuppgifter. Men vi jobbar för att komma igång så fort som möjligt igen, säger Magnus Larsson vice vd vid Fiskarhedens sågverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.