Miljoninvesteringen: Robot gör tandkronor på en kvart

Publicerad

Att sätta dit en ny krona på en tand har hittills varit ganska krångligt, med tandavtryck som skickas till ett lab som sedan gör själva kronan. Det brukar ta flera veckor men nu har en del tandläkare börjat skaffa egna maskiner så kronan blir klar på ett par timmar – på bara ett enda tandläkarbesök.

I Falun finns en av de cirka 100 tandläkarmottagningar i landet som hittills skaffat sig den nya utrustning som gör tandkronor.

– Det är jätteroligt! Det är en ynnest att få jobba med ett system som ger så här fin precision, och det är smidigt för patienterna som får en färdig tand på samma dag, säger tandläkaren Olof Granhagen.

Förbättrad service

Själva kronan tillverkas av specialkeramik i en datorstyrd fräs på bara en kvart. Utrustningen kostar en miljon kronor, men har börjat spridas alltmer hos tandläkarna trots att den är dyr.

– Vi sparar in kostnader för tandteknikern på labbet, men samtidigt det mer jobb för oss själva, säger tandläkaren Leif Olmårs som också använder utrustningen.

– Vi räknar med att det på sikt går plus minus noll, och den stora vinsten är förbättrad service för patienten.

”Jättefin precision”

Efter lite målning i rätt färgnyans och härdning av färgen i en ugn i 700 grader är det sedan dags att montera kronan när den svalnat. Bara lite över två timmar tar arbetet totalt, och vill man gå shoppingrunda på stan medan maskinerna fräser och härdar kronan så går det bra.

– Jättefin precision är det, säger Olof Granhagen. Men det är nästan lite tråkigt att ju mer vi utesluter den mänskliga faktorn desto bättre blir resultatet! säger Granhagen med ett leende.

Hög precision på kronan utlovas alltså och väldigt mycket snabbare hantering – men ännu inget billigare pris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer