Största bristen finns i Falun. Men även Borlänge riskerar att bli en rödlistad ort om inte fler studentbostäder byggs. Foto: SVT

Tappar studenter på grund av bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan Dalarna tappar studenter, regionen får dåligt rykte och studenter mår dåligt på grund av bristen på bostäder. Så beskriver Dalarnas studentkår situationen i Falun och Borlänge i en rapport som släpps idag. 

För att blicka framåt och hitta lösningar har studentkåren bjudit in politiker och näringslivet till diskussion idag.

Viktiga slutsatser i rapporten är nämligen att det saknas en samlad bild kring studentfrågorna. Och Dalarnas studentkår anser att kommunerna, studentkåren, Högskolan och näringslivet måste samarbeta för att lösa bostadsbristen. 

Falun rödlistad

Enligt rapporten finns 1350 helårsstudenter i Falun och Borlänge, men enbart 757 studentbostäder.

Falun är en rödlistad ort, det vill säga att orten inte klarar av att erbjuda studenterna bostad ens under höstterminen. Det är en försämring jämfört med förra året. 

Fler bostäder bör byggas

Borlänge är gullistad, vilket innebär att orten kan erbjuda bostad nån gång under höstterminen. Studentkåren befarar att även Borlänge kommer hamna på den röda listan om inte fler studentbostäder byggs inom en snar framtid. 

Nätutbildning minskar trycket

Rapporten slår också fast att den nätburna undervisningen underlättar bostadssituationen för studenterna. Om alla studenter som idag läser över nätet, flyttade till Falun eller Borlänge, skulle beståndet av lägenheter minst behöva fördubblas. 

Bostadsgaranti

Studentkåren efterlyser en bostadsgaranti och anser att det är direkt avgörande att lärosätet tar fram strategier där det framgår om Högskolan vill att studenterna ska ha en garanterad plats i allmännyttan eller inte. 

I rapporten efterlyser studentkåren också en hemsida för att tydliggöra privata bostadsalternativ för studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.