– Det råder personalbrist i hela kockbranschen och det här är ett sätt som vi vill använda för att få fler att bli intresserade av yrket, säger projektledaren Liv-Grete Sandström Lidberg.
Tävlingen på Britsarvsskolan är den första av totalt 26 deltävlingar där niondeklassare i Faluns samtliga kommunala skolor och en friskola deltar. I slutet av januari kommer de 12 kockteam som gått till final att göra upp om slutsegern. Eleverna tävlar i lag om två eller tre personer.
Tävlar under lektionstid
De tävlar under hemkunskapslektionen där de får en råvarukorg och 50 minuter för att skapa en rätt som en jury med elever, lärare och en lokal krögare sedan ska bedöma.
– Det går jättebra, vi gör en kycklingwok, och så ska vi koka ris, säger Tilde Lyrberg.
Tävlingen är ett samverkansprojekt mellan krögarbranschen och skolan. Görgen Tidén, ägare av restaurangen Görgen på höjden ser ett stort behov av fler kockar.
– Vi står inför ett nationellt problem då vi behöver matlagare, vi är här för att visa att det är en rolig bransch att jobba i. säger Görgen Tidén.
Målet: flöde av kockar
Falu restaurangakademi, som är samlingsnamnet för projektet där tävlingen ingår, består av representanter från både privat näringsliv och offentlig sektor. Målet är att få ett stadigt flöde av fler kockar.
– Vi kommer att jobba även framöver för att hitta samverkansformer för att få kontinuitet i det här, säger Liv-Grete Sandström Lidberg.
Ett exempel är kocktävlingen, som återkommer nästa läsår.