• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Stora stöten swimrun

Tävlingsstart nära berguvsboet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna har godkänt att tävlingen Stora stöten swimrun får starta i stora stöten i Falun. Detta trots att ett par berguvar med tre ungar finns i närheten.

Länsstyrelsen har gett tävlingsarrangörerna vissa villkor för att starten ska hållas på platsen. De tävlande ska gå lugnt under tystnad och inte komma nära fåglarna och deras boplats.

– Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken till att berguvarna blir störda. Uppstår behovet så ska arrangören ha möjlighet att flytta starten, exempelvis till gruvplan/världsarvshuset, skriver Jemt Anna Eriksson, funktionssamordnare på Länsstyrelsen Dalarnas naturskyddsfunktion.  

– Dessutom vill vi att arrangören låter en fågelkunnig person observera starten för att sedan lämna en skriftlig rapport som redovisar hur berguvarna reagerat, skriver Jemt Anna Eriksson.

Tävlingen arrangerades även förra året, men då med start i maj, då uvarna häckade. Då ska uvarna enligt Länsstyrelsen ha klarat störningarna bra.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.