Taxeringsvärdet på småhus i Dalarna beräknas öka med 25 procent, det är den högsta höjningen i landet. Malin Kvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, reder ut vad ett höjt taxeringsvärde betyder för dig som fastighetsägare i artikeln nedan. Foto: Skatteverket, TT

Taxeringsvärdet för småhus ökar med 25 procent i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket meddelar att taxeringsvärdet för småhus i Dalarna kommer öka med 25 procent. Snittet för hela landet är 17 procent och minst ökning sker i Stockholm, 3 procent. Totalt berörs 2,4 miljoner småhus i Sverige.

Taxeringsvärdet på småhus beräknas öka med 17 procent i snitt i Sverige, men variationerna i landet är stora. I Stockholms län är ökningen bara 3 procent och i Dalarnas län uppskattas ökningen bli 25 procent. 

”Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2017-2019 som avgör nivån på taxeringsvärdena. Prisutvecklingen har varit stark i hela landet under den här perioden”, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Möjligt att deklarera redan nu

I Dalarnas län är det 102 993 småhus som får ett ökat värde och en del av dessa ska även deklarera, via skatteverkets e-tjänst har man kunnat göra det sedan i måndags. Pappersblanketter skickas ut från den 30 september.

Påverkar lågt värderade fastigheter mest

Ett höjt taxeringsvärde har störst påverkan på fastighetsägare vars fastigheter värderas under ”takbeloppet” på 1,1 miljon. Har man ett taxeringsvärde över 1,1 miljoner så betalar man maxavgiften som för inkomståret 2020 var 8 349 kronor.

– Är fastigheten värderad under takbeloppet och taxeringsvärdet går upp med 100 000 genererar det en ökning med 750 kronor per år, säger Malin Kvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vad är taxeringsvärde?

Visa

• Alla fastigheter värderas utifrån värdet på tomten och värdet på huset. Om en fastighet saknar ett hus är taxeringsvärdet endast värdet på tomten. För andra fastigheter gäller både tomtvärdet och byggnadsvärdet.

• Skatteverket bedömer en prisnivå utifrån försäljningspriser i olika områden. Prisnivån räknas in i taxeringsvärdet plus ovanstående värden.

• Enligt Skatteverket ska taxeringsvärdet motsvara 75 procent av marknadsvärdet för fastigheter i ett område, marknadsvärdet mäts två år före taxeringsåret.

• De nya taxeringsvärdet är beräknat utifrån försäljningar mellan 2017 och 2019 och de utgör den markanta uppgången för Dalarnas län.

Så förändras taxeringsvärdet i ditt län:

Visa

Stockholm: 3%

Uppsala: 12%

Södermanland: 16%

Östergötland: 19%

Jönköping: 23%

Kronoberg: 21%

Kalmar: 21%

Gotland: 23%

Blekinge: 24%

Skåne: 21%

Halland: 17%

Västra Götaland: 17%

Värmland: 23%

Örebro: 20%

Västmanland: 19%

Dalarna: 25%

Gävleborg: 22%

Västernorrland: 20%

Jämtland: 23%

Västerbotten: 22%

Norrbotten: 18%

Riket totalt: 17%

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer