Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vår reporter Henrik Kilefors berättar om vad som hände kvällen den 24 juli på gågatan i Borlänge. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Taxiföraren åtalas för mordförsök – ska ha backat och tagit ny sats

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas för ett mordförsök och fyra fall av grov misshandel efter att ha kört sin taxibil mot en grupp människor på en gågata i centrala Borlänge i somras. 30-åringen förnekar brotten och uppger att han känt sig hotad.

Taxiföraren ska den 24 juli, enligt åtalet, ha blivit hotad av en man i 35-årsåldern som först ska ha visat en kniv för honom genom bilrutan vid en omkörning och senare gått fram till taxiförarens bil och uttalat att han skulle döda honom.

Senare på kvällen, vid 23.40-tiden, ska taxiföraren kört sin taxi mot mannen som hotat honom i korsningen Stationsgatan och Borganäsvägen i centrala Borlänge. Vid samma tillfälle blir ytterligare fyra personer påkörda.

Släpades under taxin

Vid kollisionen hamnade mannen i 35-årsåldern under taxin och släpades med ett antal meter. Taxiföraren ska sedan ha backat och försökt köra på mannen igen, som då ska ha hunnit kasta sig åt sidan.

Taxiföraren vidgår händelseförloppet men förnekar brott. I förhör ger han istället förklaringen att han försökte fly från mannen han låg i konflikt med:

”Jag vet inte vilka eller vem jag körde på, jag vet att jag körde bilen och att jag försökte rädda mitt liv. Jag var jagad”

– Det man ska ha med sig är att det här är en person som är ostraffad sedan tidigare. Det framgår av åtalet att han blir utsatt för hot och våld och vid rättegången vill han föra fram hur han ser på det här, säger taxiförarens advokat Robin Grönvall.

Blev slagen flera gånger

Mannen som tidigare ska ha hotat taxiföraren åtalas också för misshandel. Enligt taxiföraren ska han ha blivit slagen flera gånger i huvudet och bröstkorgen av mannen i 35-årsåldern strax innan påkörningen. Ett brott som mannen i 35-årsåldern förnekar.

Taxiförarens försvarsadvokat Robin Grönvall kommenterar åtalet nedan – ”En person som aldrig begått brott tidigare”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taxiförarens försvarsadvokat Robin Grönvall kommenterar åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Taxibil körde in i folksamling i Borlänge

Mer i ämnet