Det här var tredje året i rad som Lugnetgymnasiet i Falun anordnade en tjejkväll på temat teknik.
– Traditionellt sett har killarna ägt den här arenan. Vi försöker bryta den föreställningen och visa tjejerna att teknik är en möjlighet. Det handlar inte bara om att plocka isär datorer eller att programmera, det är mycket bredare än så, säger den engagerade teknikläraren Anki Hildingsson.
I tre år har hon drivit projektet Tekniktjej via Ljungbergsfondens Teknikerjakt. Hon har varit runt på grundskolorna i Falun och berättat om teknik och hon har arrangerat tjejkvällar, och hon lyckas fånga intresset, antalet kvinnliga elever på Lugnetgymnasiets teknikprogram har ökat från fyra till 24 under de här åren. Många av dem kom via tjejkvällen.
– Jag ska göra ett halsband, säger Veronica Svennbeck som går i nian på Västra skolan och som är en av 60 deltagare den här kvällen – tre gånger så många som förra årets tjejkväll.
I handen håller Veronica en färgstark fjäril som hon ritat upp på ett tunt plastark och som så småning om ska hamna i en ugn.
– Det här är design, men också matte. När plasten hamnar i ugnen krymper den, så det gäller att kunna mäta och räkna rätt, förklarar hon.
Pyssel, skulle du kunna kalla det tjejerna ägnar sig åt under kvällen, men det är också teknik i allra högsta grad. Att göra ett smycke av krympplast förmedlar kunskaper i såväl matte, materiallära som kemi. Produktutveckling och målgruppstänk är ytterligare ämnen som behandlas och som kanske inte är det första man tänker på när det handlar om teknik och teknikprogrammet.
-Det är ju hemskt med fördomar, min bild av teknik har hitills handlat om labbråttor som smyger i korridorerna med sina datorer, men det här är ju skitkul, utbrister Noemi Paping från Svärdjöskolan.
Om någon vecka är det dags för henne och de andra tjejerna att göra sitt gymnasieval och teknikprogrammet finns med bland kandidaterna och Emma Sundin som går tredje året på teknikprogrammet kan inte annat än rekommendera utbildningen:
-Jag hoppas många kommer att välja teknikprogrammet. Det är en kul och en bred utbildning som ger hög behörighet, konstaterar hon.