Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett allvarligt läge” – Region Dalarnas kommunikationsdirektör berättar om vad som orsakat de omfattande störningarna och vilka det berör. Foto: SVT

Stora problem att ringa vården – Region Dalarna i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna gick upp i stabsläge under måndagen på grund av omfattande driftstörningar i telefonisystemet. Det gick inte att ringa till regionen och även Dalatrafik och Högskolan Dalarna påverkades.

Vid lunchtid på måndagen hävdes stabsläget inom Region Dalarna. Regionen gick upp i stabsläge på måndagsmorgonen på grund av omfattande problem med telefonisystemet som pågått sedan midnatt.

Interna samtal inom Region Dalarna, exempelvis mellan vårdavdelningar gick att ringa, men att kontakta regionen från telefonnummer utanför Region Dalarna fungerade inte. Det var därför svårt för patienter och allmänhet att komma i kontakt med regionen via telefon.

”Finns reservrutiner”

Orsaken var en avgrävd kabel, enligt regionen.

– Det är ett allvarligt läge. Vi har reservrutiner och är vana att hantera den här situationen, det finns rutiner på mottagningarna för hur man ska agera om inte telefonin fungerar, men det är klart att det är oacceptabelt att vi ska drabbas av det här, sa Henrik Pederby, kommunikationsdirektör på Region Dalarna under måndagsförmiddagen.

Även kollektivtrafiken drabbas

Även kollektivtrafiken, som Region Dalarna ansvarar för, har haft problem med internet och telefoni, enligt regionen.

Problem även hos högskolan

Även Högskolan Dalarna påverkades av problemen. Det gick inte att ringa till Högskolan Dalarna eller internt inom högskolan under måndagsförmiddagen.

Stabsläge – den lägsta beredskapsnivån

Inom hälso- och sjukvården finns tre nivåer av beredskapslägen – stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge. Stabsläge är den lägsta beredskapsnivån och innebär att en ledningsgrupp/stabsfunktion håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.