En person med ridhjälm står nära en häst som nosar mot personens axel utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Terese Jons om kvarkautbrottet som drabbade hennes stall och visar ärren på en av hästarna som blev sjuk och fick bölder. Foto: Texas Wistrand/SVT

Terese stall drabbades av kvarka – nu uppmanas hästägare att vaccinera

Uppdaterad
Publicerad

Ett stall i veckan smittas av den allvarliga hästsjukdomen kvarka. Nu uppmanar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hästägare att vaccinera sina djur.

Ett stall som drabbades när smittan spreds i vintras var TJ Stables i Djurmo, Gagnefs kommun.

– Det var väldigt jobbigt, det kändes som att man själv blev sjuk, säger stallägaren Terese Jons.

Kvarka är en mycket smittsam och i värsta fall dödlig sjukdom. Hästarna får ofta en smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor. Men symtomen kan i vissa fall även likna en mild förkylning.

”Stoppa kvarkan” ska få fler hästägare att vaccinera

SVA går nu ut och informerar om sjukdomen i kampanjen ”Stoppa kvarkan” för att få fler att förstå hur farlig sjukdomen är och för att få fler att vaccinera djuren.

– Det är en mycket allvarlig sjukdom, för hästen men också för verksamheten. På var sjätte gård finns en häst som inte klarar sig, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA.

En unghäst i Tereses stall dog under vinterns utbrott. I videon berättar hon om hur stallet fick ställa om under smittan i vintras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spridningen, symptomen och smittan – se tf statsveterinären Gittan Gröndahl svara på tre vanliga frågor om hästsjukdomen kvarka. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.