febertermometer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan ge motsägelsefulla uppgifter” – se intervjun om hur vården påverkas av de anmälda termometrarna. Foto: Charlotte Pettersson

Regioner anmäler: Termometrar som används i vården visar fel temperatur

Uppdaterad
Publicerad

En viss sorts örontermometer som bland annat används i Region Dalarna har anmälts till Läkemedelsverket eftersom de inte fungerar som de ska. I Dalarna har den visat fel temperatur på patienter.

– Patienter som har haft feber i ambulansen har inte haft det inne på akuten när de mätt med de här termometrarna, säger Torbjörn Lingemyr som är kvalitetsledare på Medicinsk Teknik på Region Dalarna.

Termometrarna har i snitt visat 0,8 grader för lite enligt en undersökning som personalen själva gjort. Enligt Lingemyr är noggrannheten, och det man kan förvänta sig, på termometrar plus/minus 0,2 grader.

– Utifrån det är det ganska mycket och det som blir kritiskt är de patienter som har låg feber och då hamnar på fel sida strecket.

Akademiska sjukhuset har också anmält

Örontermometern används i flera regioner och även Region Uppsala har anmält fel på den. Den började införas i mars 2023 i Dalarna.

Totalt finns drygt 1500 termometrar i Region Dalarna. Hittills finns 122 stycken av den sorten som nu anmälts till Läkemedelsverket.

– Vi har följt våra rutiner och myndigheternas regler vad gäller att skriva avvikelse och anmäla till Läkemedelsverket och leverantören. Nu förväntar vi oss svar från leverantören angående lämpliga åtgärder, säger Torbjörn Lingemyr.

Andra sätt att mäta temperatur

Termometern används fortfarande i verksamheten.

– Blir det problem finns det andra sätt att mäta temperatur på. Det är inte bara att kasta ut när det finns en upphandling och avtal, tillverkaren måste få chansen att ge respons och vidta åtgärder först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.