”Boka tid vid lindriga symptom” – Hör smittskyddsläkare Helena Ernlund om vikten av att testa sig för covid-19 Foto: SVT

Smittskyddsläkarens uppmaning: Testa dig vid minsta symtom

Uppdaterad
Publicerad

Ont i halsen eller snuva och huvudvärk? Inte så farligt kanske du tänker. Men det kan vara corona och ska tas på allvar säger smittskyddsläkaren i Dalarna som nu uppmanar alla med minsta symtom att stanna hemma och boka tid för coronatest – allt för att bekämpa pandemin som den senaste veckan i Dalarna ökat lite i gruppen upp till 30 år.

Allt färre i Dalarna behöver sjukhusvård för covid-19 och på torsdagen vårdades ingen för sjukdomen på intensiven i Falun. Det berättar Region Dalarnas biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund.

Men hon och smittskyddet vill intensifiera smittspårningen och få stopp på smittspridningen genom att be alla med sjukdomssymtom att stanna hemma och beställa tid för provtagning vid länets vårdcentraler.

Smittskyddet jobbar nu aktivt med smittspårning och arbetar med att alla som kommit i kontakt med en smittad person snabbt ska bli informerad om detta.

Nu i samband med skolstarten vill smittskyddet uppmana gymnasieungdomar som känner sig sjuka att stanna hemma och testa sig.

– Så vi snabbt upptäcker om det blir en snabb smittspridning, säger Helena Ernlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.