Textilåtervinning effektiviseras i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

En trettio meter lång maskin i Avesta kan vara början på en revolution inom textilåtervinning i Sverige. Maskinen kan känna av olika sorters fiberinnehåll i tygerna och på så sätt sortera dem snabbare.

Enligt Maria Elander, som leder återvinningsprojektet i Avesta, så slängs åtta kilo textilier per person i soptunnan varje år.

– Att jämföra med det så kanske vi samlar in tre kilo per person och år, i textilinsamlingen, säger hon.

– Detta är någonting som vi naturligtvis måste ändra på för att få upp volymerna så att vi kan producera återvunnen råvara i den omfattningen att stora klädmärken och textilföretag kan ställa om sin produktion från jungfruliga råvaror till återvunna råvaror, säger Maria Elander.

700 ton till Avesta

Omkring 700 ton begagnade textilier samlas in på återvinningscentraler i Stockholm och Malmö, som därefter skickas till pilotanläggningen Avesta för att sorteras i den trettio meter långa sorteringsmaskinen.

Kläderna processas i en trettio meter lång maskin. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Maskinen känner med hjälp av optiska sensorer av de olika fibertyper som stoppats in, och kan utifrån det separera olika textilier från varandra.

Kläder med 100 procent bomull hamnar i en låda och de som innehåller polyester, akryl eller viskos hamnar i andra lådor. Samma teknik används när man sorterar förpackningar. Tidigare har man sorterat textilier manuellt.

– Det som är speciellt med den här tekniken är att vi kan få fram materialfraktioner som är bättre anpassade utifrån kundernas behov. Om en kund säger att den vill ha 100 procent bomull, då kan vi ta fram det, och om en annan kund säger att den bara behöver 80 procent bomull, så kan vi sortera utifrån det.

Maskinen kan sortera efter tygtyp. Foto: Gunilla WIkström/SVT

18 miljoner i budget

Forskningsprojektet har en budget på 18 miljoner kronor och det är elva partners som står bakom projektet, som ska hitta det bästa och effektivaste sättet att återvinna textilier av olika slag.

– Genom att vi har stora volymer, med jämn och hög kvalitet anpassade efter kundernas behov, så har vi en möjlighet att öka den högkvalitativa fiberåtervinningen av textilier, säger Maria Elander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.