Tidernas publikrekord i bandy?

Uppdaterad
Publicerad

SM-finalen i bandy i vinter kan innebära ett publikrekord för svensk bandy.

Finalen spelas nämligen i den nya så kallade nationalarenan Friends Arena i Solna.

-Intresset från bandy-Sverige upplevs som stort och målet är att slå publikrekord för bandy genom alla tider. Utmaningen är att ta med sig de goda traditionerna från Uppsala till nya Friends Arena, säger bandyförbundets marknadschef Per Selin.

Bandyfinalen lämnar alltså den i sammanhanget klassiska arenan för bandyfinaler – Studenternas i Uppsala. Istället spelas bandyfinal 16 – 17 mars inomhus för allra första gången.

– Det här är den 107:e svenska Bandyfinalen och det kommer bli en idrottsupplevelse utöver det vanliga. Oavsett vilka lag som kommer att spela finalen är detta en angelägenhet för hela idrotts-Sverige. I och med bandyfinalen 2013 tar vår idrott ytterligare ett steg i den intensiva utveckling som bandyn haft den senaste tiden. Damfinal och ungdomsfinaler kommer att fylla arenan hela lördagen för att avslutas med en av Sveriges största sporthändelser söndag 17 mars, säger bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.

Publikrekordet som bandyförbundet räknar med att slå är från 1959. Då såg 28 848 åskådare Skutskär besegra Västerås i SM-finalen på Stockholm Stadion.

Friends Arena har dock en publikkapacitet på 50100 åskådare vid idrottsevenemang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.