Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stort orosmoment som försvinner” – Tiina Honkanen har deltagit i projekt för kvinnor med förlossningsrädsla Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Tiina i Mockfjärd fick samma barnmorska från graviditet till förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Elvabarnsmamman Tiina i Mockfjärd deltog i ett projekt för kvinnor med förlossningsrädsla. Möjligheten att ha samma barnmorska från graviditet till förlossning spelade en avgörande roll för hennes förlossningsupplevelse.

– Det spelar ingen roll hur många barn man har, det är en precis lika stor och mäktig grej. Det har så stor betydelse att känna trygghet.

Projektet Din barnmorska startade i Dalarna i september 2022 och ska pågå i två år. Det riktar sig till förlossningsrädda kvinnor i hela länet och som deltagare får de stöd och hjälp av en och samma barnmorska under hela graviditeten, förlossningen och den första tiden efter förlossning.

– Det är ett stort orosmoment som är borta när man vet vilken barnmorska man kommer få, berättar Tiina Honkanen.

Region Dalarna

Första barnen fötts

Nu har de första barnen inom projektet fötts, bland andra Tiinas son, sex veckor gamla Emilio. För Tiina Honkanen blev tryggheten att ha hjälp och stöd av samma barnmorska från graviditet till förlossningen betydande.

– För mig är det viktigt att känna att jag har kontroll under förlossningen. Tidigare har jag mest fått hoppas på att de läst mitt förlossningsbrev. Nu visste jag att barnmorskan visste vad jag önskade och hon låg steget före hela tiden, säger hon.

”Stort orosmoment som försvinner” – hör Tiina berätta om sin förlossning i klippet ovanför.

I Klippet nedanför svarar projektledaren för Din barnmorska på tre frågor om projektet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man hantera rädslan? Projektledaren Klockar Linda Nääs svarar på tre frågor om förlossningsrädsla i klippet: ”Kan handla om ångest eller att tappa kontrollen”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet