Nu är det tillåtet att grilla i Säter, Falun, Borlänge, Gagnef och Ludvika. Foto: Marcus Ericsson/TT

Tillåtet att grilla i hela Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan beslutade flera kommuner att tillåta grillning på egen tomt, trots det totala eldningsförbudet. Nu har hela länets räddningstjänster tagit beslut om att häva grillningsförbudet.

Vansbro, Leksand, Älvdalen och Mora hävde förbudet tidigare i veckan och under gårdagen beslutade Malung-Sälens kommun att häva förbudet.

Nu är det även tillåtet att grilla på den egna tomten i Säter, Borlänge, Falun och Gagnef enligt räddningstjänsten Dala-Mitt. Räddningstjänsten Västerbergslagen har även de beslutat om att tillåta grillning i Ludvika.

Det är från och med i dag även tillåtet i Hedemora och Avesta, enligt Södra Dalarnas Räddningsförbund, samt Rättvik, Orsa och Smedjebacken.

Däremot är det fortfarande totalt förbud mot att grilla i skog och mark samt vid offentliga grillplatser.

Det här gäller:

  • Matlagning, grillning, utomhus på egen tomt undantas från länsstyrelsens tillfälliga föreskrifter.
  • Brandfarliga arbeten utomhus inom tätbebyggt område undantas.
  • Övrigt behov av eldning utomhus kan få dispens i enskilda fall. Publika evenemang, lägerverksamhet, näringsidkare och liknande kommer att bedömas från lokala förhållanden och skyddsåtgärder.
  • Grillning i skog och mark samt offentliga grillplatser och liknande omfattas inte av undantaget och kommer inte att beviljas enskilda undantag.

Källa: Räddningstjänsten Dala-Mitt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.