Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har gjort polistaktiska bedömingar”– hör Dalarnas polisområdeschefs tankar inför Paludans valmöten Foto: Niko Ago/SVT

Tillstånd godkänt – Paludan till Falun och Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen blev det klart att polisen beviljar Rasmus Paludan tillstånd att hålla valmöte i Falun och Borlänge lördagen den 23 juli.

Polisen i Region Bergslagen har beviljat högerextremisten Rasmus Paludan och hans parti Stram kurs tillstånd att hålla valmöten i Falun och Borlänge.

Platserna och tiderna i den ursprungliga ansökan har dock ändrats av polisen och tillståndet ges nu för möte på Ölandsgatan vid ån i Falun och Målaregatan i centrala i Borlänge – istället för Stora Torget i Falun och Tjärna Centrum i Borlänge.

– Vi har starka grundlagsskyddade rättigheter i Sverige, men vi har möjlighet att göra vissa justeringar, säger Diana Qudhaib, presstalesperson på polisen i Region Bergslagen.

Beslut om ansökan kan överklagas

Justeringarna i ansökningarna görs eftersom polisen bedömer att risken för oroligheter skulle vara för stor i Tjärna centrum.

”Det föreligger en risk att det uppstår allvarliga ordningstörningar på platsen med den sammankomst som ansökan avser”, skriver polisen i sina beslut gällande ändringen av plats och tider för mötena.

När det gäller plats i Falun var Stora Torget upptaget den aktuella dagen.

Polisens beslut kan överklagas av Paludan och hans parti till förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.