Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Pertti Siirtolas tjädermöte i Grycksboskogarna utanför Falun, och hör naturvårdshandläggaren kommentera fågelns beteende – i videon. Foto: Pertti Siirtola/privat

Tjädertuppar i Faluns skogar går till attack – här är knepet för att hålla dem ifrån sig

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har de senaste dagarna stött på aggressiva så kallade spelgalna tjädertuppar i skogarna runt Stångtjärn och Grycksbo i Falu kommun. Hur kan man hålla tjädern ifrån sig om den närmar sig? Länsstyrelsen svarar på det.

Grycksbobon Pertti Siirtola cyklar ofta på skogsstigar mellan Grycksbo och Stångtjärn i Falu kommun och nyligen mötte han en tjädertupp. Först filmade han den från håll en bit från skogsvägen, men sedan sprang fågeln emot honom.

– Jag blev lite rädd, men jag hade cykeln emellan oss, säger Pertti Siirtola. Han har sett flera spelgalna tjädertuppar, och blivit attackerad i Stångtjärn för några år sedan.

Se hans möte med den spelgalna tjädern i videon ovan.

Blev attackerad – bröt handleden

Även falubon Louise råkade illa ut under springrundan i Stångtjärn. Det hela resulterade i en bruten handled och stora skrapsår.

”Tjädern flög på mig bakifrån vilket gjorde att jag föll ner på marken. Jag skrek, sparkade men den slutade inte. Kom till slut upp och sprang men den flög ikapp och åkte på mig igen” skriver hon i Facebook-gruppen Stångtjärns friluftsområde, där hon vill varna andra.

Därför är vissa tjädrar aggressiva

Enligt länsstyrelsens naturvårdshandläggare har de här offensiva tjädrarna blivit spelgalna. Ofta under april och maj har de sina parningsspel där de samlas och visar upp sig, sedan avgörs det vilka tupparna får para sig med.

Finns det några knep man kan använda sig av för att hålla den ifrån sig? Och hur rädd ska man vara för fågeln? Hör naturvårdshandläggaren svar i klippet.

Skyddsjakt på Tjäder, ja eller nej?

• Privatpersoner kan ansöka om skyddsjakt och då ska man ha markägarens tillstånd, samt kunna uppge namn på den jakträttshavare som man tänker ska utföra skyddsjakten om man inte ska göra det själv.

• Skyddsjakt ses som en skadeförebyggande åtgärd och den åtgärd man kan ta till då andra skadeförebyggande åtgärder visat sig verkningslösa eller saknas.

• Det är länsstyrelsen som kan bevilja skyddsjakt av fyra olika skäl:

1. Av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller av andra tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse, inbegripet orsaker av social eller ekonomisk karaktär och betydelsefulla positiva konsekvenser för miljön.

2. Av hänsyn till flygsäkerheten.

3. För att förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom, eller:

4. För att skydda vilda djur eller växter eller bevara livsmiljöer för sådana djur eller växter.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.