Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Tjärnaängskolan drabbas hårt av lärarbristen

Uppdaterad
Publicerad

Omkring ett hundra lärare saknas i Borlänge och en av de skolor som drabbats hårdast är Tjärnaängskolan som har haft stora problem att rekrytera behöriga lärare.

– Det är en tuff situation för dem som nu ska stå för kvalité och kontinuitet. Skolan har tvingats rekrytera personal som saknar utbildning för uppdraget, säger Claes Holmgren som är ordförande för Lärarförbundet.

Elva lärare

Elva lärare lämnade skolan inför detta läsår och inför starten har bara fyra lärare med behörighet rekryterats, men rektorn på Tjärnaängskolan är ändå ganska nöjd och tonar ner kritiken. Skolan har organiserat arbetet så att pedagogerna bl a arbetar i team där behöriga lärare stöttar de utan lärarlegitimation.

Ska utvärdera

– Vi är nöjda med den organisation som vi har satt inför hösten. Så här har vi tänkt att vi startar, men det är också något som vi hela tiden måste titta på och utvärdera, säger rektorn Stefan Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.