Ludvikatjejer fick egen serie: ”Känns väldigt ovant att se sig själv på TV”

Publicerad

I dokumentärserien ”Snart 13” får vi följa fyra unga Ludvikatjejer i deras vardag. Det började med att en av tjejerna skickade in två filmsnuttar som ansökan och slutade med att just deras gäng blev utvalda – bland flera hundra ansökningar. Men hur är det egentligen att ha kameror som följer en i sitt vardagliga liv?

När tjejerna nåddes av beskedet att de blev utvalda att medverka i dokumentärserien trodde de inte att det var sant.

Men sant var det och sedan var filmkamerorna i vardagen en verklighet. De flesta av inspelningarna har skett hemma hos Moa Olsson.

– Vi var väl mer eller mindre tvungna att säga ja för tjejernas skull, säger Moas pappa Mikael Olsson och skrattar.

”De har blivit tajtare som gäng”

Moas Mamma tycker att det är skönt att tjejerna har varandra, eftersom man inte vet hur folk runtomkring, framförallt på sociala medier, kommer att reagera på serien.

Hur tycker ni att tjejerna har påverkats av att ha filmkameror runt omkring sig?

– De har inte påverkats så mycket. Men de har ju blivit tajtare som gäng. De har umgåtts mycket tätare nu än vad de har gjort förut, säger Åsa Olsson, Moas mamma.

Här ser du Snart 13 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.