Körsbärstomater. Foto: TT

Salmonellautbrott i landet – Dalarna bland de hårdast drabbade

Uppdaterad
Publicerad

48 personer har de senaste veckorna insjuknat i salmonella runtom i landet och Dalarna är ett av de län som drabbats svårast. Folkhälsomyndigheten har dragit igång en utbrottsutredning för att ta reda på vad smittkällan är och läkarna har fattat misstanke mot körsbärstomater.

– Den första patienten kom in hos oss den 2 september, säger Bodil Petersén, smittskyddssköterska på Region Dalarna.

Sammanlagt berörs elva län. Flest fall finns i Dalarna tillsammans med Halland, Jönköping och Västra Götaland. De smittade är i alla åldersgrupper, men drygt hälften är 60 år eller äldre. Det är något fler kvinnor än män.

– När det blir ett sådant här nationellt utbrott anordnas träffar mellan de olika smittskydden. Tillsammans försöker man komma fram till vad folk har ätit genom att göra intervjuer med de sjuka, säger Anders Enocksson, smittskyddsöverläkare på Region Halland.

Bodil Petersén på Region Dalarna berättar att hon just nu sitter med ett utskick av ett frågeformulär som ska skickas till de tolv insjuknade i Dalarna på måndag.

– Vi behöver ta reda på vad för något som flest har ätit.

Ingen rekommendation

Exakt vad smittkällan är vet man ännu inte.

– Men det finns en misstanke mot tomater, och då körsbärstomater. Det är oklart var de kommer ifrån. Utredningen får visa om det stämmer, säger Anders Enocksson på Region Halland.

Det är en bild som också bekräftas i Dalarna.

– Ja, körsbärstomater är ett av de livsmedel som är på tapeten här, säger Bodil Petersén.

Men i nuläget finns ingen rekommendation mot att köpa och äta körsbärstomater.

– Nej, vi rekommenderar inget än så länge, vi är ju inte säkra på vad som ligger bakom än, säger hon.

En kontrollstudie kommer göras för att identifiera exakt vilket livsmedel som ligger bakom smittan, men när den är färdig är oklart.

Vad är salmonella?

Salmonella är en magsjukdom som sprids via dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. De flesta får lindriga besvär som snabbt går över. En del kan få hög feber och diarré som varar i någon vecka. Det är viktigt att dricka mycket för att stoppa vätskeförlusten som diarréerna orsakar.

Symtom på salmonella:

För den vanligaste formen av salmonella tar det oftast en till tre dygn från det att du blivit smittad till att du blir sjuk. Sjukdomen börjar oftast akut.

Om du har salmonella är det vanligt med diarré, magont och feber.

Sök vård genast om något av följande stämmer på dig:

• Du har diarré och är mycket trött och svag.

• Du har blodiga diarréer.

• Du har diarré och samtidigt hög feber och frossa.

• Du har svåra magsmärtor.

Källa:1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.