Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Tolvåriga Selma trampade tre mil på ett hjul

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i fredags har drygt 20.000 cyklister avverkat olika lopp i fäders spår. Tolvåriga Selma Cedervall från Färnäs utanför Mora är en av dem och hon har valt att krångla till det lite för sig genom att cykla loppet på bara ett hjul.

Hon hör inte till någon klubb och hon har inte tävlat förut. Hon tycker bara att det är vansinnigt roligt att cykla på ett hjul. Det var därför Selma Cedervall anmälde sig till Cykelvasan 30 kilometer mellan Oxberg och Mora.

– Det började med att kompisar tyckte att jag skulle göra det, vi pratade om det och till slut anmälde pappa mig, berättade hon.

Cool cyklist

Förra året cyklade hon de 43 kilometrarna runt Orsasjön tillsammans med sin pappa, men det här är annorlunda. Loppet går i terrängen på grus, stigar och skogsvägar. Det är dessutom trångt och utmanande backar. Men Selma är cool.

– Det känns lite nervöst, men det ska nog gå bra, säger hon och berättar att hon ska försöka att inte stressa och att ta sig i mål på 3-3,5 timmar.

Försöket utvärderas av Vasaloppet

Under loppet dök ytterligare några cyklister, vuxna personer, upp på enhjuling längs banan – men Selma är den första deltagare som har fått tillstånd av Vasaloppet att genomföra loppet på ett hjul. Försöket kommer sen att utvärderas.

Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Arrangörerna är inte helt på det klara med om enhjulingar ska tillåtas i framtiden. Bland annat är enhjulingscyklister extra utsatta vid till exempel trängsel, och risken för skador bedöms vara högre.

”Det har varit varmt”

Men för Selma gick loppet bra. Utmaningen var att undvika trängsel och att helt enkelt orka. För medan andra cyklister kan rulla och vila emellanåt, så har Selma det kämpigare.

– Jag har inget frihjul, så det blir lika jobbigt nedför som uppför.

Hon måste alltså trampa hela tiden, men det gjorde hon med den äran och cyklade in på 2 timmar och 48 minuter.

– Det har gått jättebra, det har varit varmt men jag är nöjd, säger Selma och avslöjar att nästa mål är att någon gång få cykla på SM för enhjulingar.

– Men jag kanske får träna lite mer innan dess, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.