Nu stängs bron helt – tills vidare. Bilden är tagen i april, i samband med att bron skulle analyseras. Foto: SVT.

Bron över Västerdalälven i Torgås stängs helt av säkerhetsskäl

Uppdaterad
Publicerad

I april tvingades Trafikverket tillfälligt stänga bron över Västerdalälven i Torgås, då tekniker skulle analysera den. Analyserna visade att bron är i dåligt skick – och nu har Trafikverket helt stängt bron igen, tills vidare.

– Vi vill inte riskera några olyckor, skriver Trafikverkets presskommunikatör Beisi Sundin i ett pressmeddelande.

Tidigare i vinter kom larm om att bron, som är belägen mellan Sälen och Malung, hade allvarliga skador. Ett förbud mot tunga fordon infördes då med kort varsel, och senare var bron stängd under några dagar, då den skulle analyseras.

Helt stängd

Analyserna av brons betongbågar visar att bron är i så pass dåligt skick att Trafikverket beslutat att omgående stänga av bron – även för fotgängare och cyklister.

– Avstängningen ger stora konsekvenser för de som använder bron. Vi beklagar detta, säger Marcus Danielsson, chef för Underhåll på Trafikverket.

Så här lät det i april när bron skulle analyseras: ”Den ser inte så fräsch ut, nej.”

Hur ska man köra istället?

Personbilstrafiken leds främst om via Lima/Transtrand, väg 1059 och 1051, cirka en och en halv mil. Den tunga trafiken leds om via Limedsforsen, cirka två mil.

Bron är sedan tidigare planerad att bytas ut.

Ny bro byggs tidigare

Byggstarten för det projektet kommer att tidigareläggas, eftersom skadeutvecklingen har gått snabbare än förväntat.

– Vi planerar för byggstart i juni 2020 med ny bro på plats juni 2021. Vi gör allt vi kan för att forcera bygget av den nya bron.  Vi försöker nu utreda om det är några kompletterande åtgärder som kan behöva göras under tiden bron är stängd, säger Marcus Danielsson, chef för Underhåll på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.