Krister Ejeros, räddningschef, Leksands kommun, tror inte att ett totalförbud är rätt väg att gå. Foto: SVT

Totalt eldningsförbud i hela länet – men inte i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

I går utfärdade Länsstyrelsen Dalarna på uppmaning av MSB totalt eldningsförbud. Trots det tillåter Leksand, som enda kommun i länet, fortsatt grillning på egna tomter, och för restauranger. 

Leksands kommun hänvisar till en paragraf som säger att man ska ta hänsyn till lokala förhållanden. Där får invånarna alltså trots ett nästintill nationellt förbud grilla i gasolgrill, elgrill, och i fasta murade grillar i sina trädgårdar.  

– Vi anser att man inte totalt kan förbjuda matlagning. Vi förklarar hellre hur man grillar säkert, än att förbjuda, säger Krister Ejeros, räddningschef, Leksands kommun

Svårt att kontrollera

Men det är inte den enda anledningen. Kommunen har inte resurser för tillsyn. 

– Det finns en baksida med ett totalförbud. Det är väldigt svårt att kontrollera och än svårare att utverka ansvar. 

Bakgrunden till avsteget från det rekommenderade förbudet är ett beslut om reglerad eldning utomhus som Leksands kommun tog redan för tre år sen . Och det har enligt räddningschefen fungerat väldigt bra. 

– Ett totalförbud utan att ta hänsyn till våra lokala förhållanden skulle bli ohanterligt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.