Träffades i höstas – nu siktar de på att vinna finalen

Publicerad

Fyra folkmusiktjejer från Musikkonservatoriet i Falun är klara för final i den riksomfattande talangtävlingen Musik Direkt. I morgon, onsdag, åker tjejerna i gruppen Norr Rå ner till Uddevala, där finalen avgörs på fredag och lördag.

De fyra tjejerna vann regionfinalen i tävlingen Musik Direkt i mars och nu representerar de alltså Dalarna i finalen i Uddevalla nu till helgen. 

– Vi är jättenervösa men vi har repat hårt, så det ska nog gå bra, säger Viola Carlsson Block, som spelar oboe i bandet och fortsätter:

– Det är kul med lite annorlunda instrument och i Sundsvall, där jag kommer från, är det flera som spelar folkmusik på oboe.

Bildade grupp i höstas

Tjejerna träffades i höstas när de började på Musikkonservatoriet i Falun och de fastnade allihop för folkmusiken.

– Jag föddes mer eller mindre in i folkmusiken, eftersom jag kommer från Delsbo, säger Signe Södergård, som spelar fiol i gruppen.

– Vi spelade folkmusik ihop i höstas och det funkade så bra, så vi ville fortsätta, berättar klarinettisten Athanasia Kotronia.

Men namnet på gruppen då – Norr Rå?

– Ett rå är ett skogsväsen och vi kommer från norr, alltså Norr Rå, förklarar violinisten i bandet, Gyrid Fossgreen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.