• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Trafikverket byter strategi för farlig väg

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket byter fot när det gäller vägen mellan Borlänge och Djurås. Nu ska myndigheten jobba för att trafiksäkerhetshöjande åtgärder av vägen ska finansieras genom den nationella planen för transportsystem 2018-2029.

Tidigare inslag och artiklar om E16 mellan Borlänge och Djurås:

Rustning av farlig väg dröjer

Inga pengar till åtgärder för farlig väg

”Staten ska säkra farliga vägar”

Myndigheten konstaterar i ett pressutskick att E16/Väg 70 är Dalarnas viktigaste och mest trafikerade väg och att trafiksäkerheten för boende och trafikanter behöver förbättras.

Byter strategi

Tidigare har planen varit att åtgärda vägen pö om pö genom medel som avses för så kallade mindre investeringar. Men nu byter Trafikverket alltså strategi när det gäller planering och finansiering och vill få in projektet i den nationella planen för transportsystem 2018-2029.

– Det kommer att påverka vägplanerna som nu ligger för fastställelse, skriver Per Henrik Fräjdin på Trafikverket i pressmeddelandet.

Kostnaderna för höga

Orsaken till den ändrade inställningen är att kostnaderna har blivit för höga. Kostnader för vattentäktsskydd har tillkommit samtidigt som det tilldelats mindre medel till mindre investeringar.

Trafikverket föreslår att vägen byggs om till en mötesseparerad landsväg med mitträcke.

Regeringen bestämmer

Nu är det upp till regeringen att besluta om vägprojektet kommer med i den nationella planen. Besked om detta kommer tidigast i början av 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Farliga vägar

Mer i ämnet