Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar elproduktionen när fler vill installera solceller och vindkraftverk – hör Marit Ragnarsson från länsstyrelsen och Energiintelligent Dalarna förklara. Foto: SVT Design, Alfred Jakobsson/SVT

Trångt i Dalarnas elnät – kan stoppa den som vill sätta upp solceller

Uppdaterad
Publicerad

När fler vill installera solceller och vindkraft i Dalarna riskerar det att skapa en kapacitetsbrist i elnätet.

Det kan helt enkelt bli svårt att använda eller leda bort all el som produceras.

Det är inte säkert att alla som vill får grönt ljus att montera solcellsanläggningar. I dagens läge är det framför allt större elproducenter som vill tillföra mer effekt än 1 MW, till exempel vindkraftsparker, som riskerar att få ”Nej” eller ”Vänta” som svar.

Anledningen är att elnäten först behöver byggas ut och rustas upp, innan allt för stora mängder nyproducerad el kopplas på.

– El måste alltid produceras och användas samma sekund, säger Marit Ragnarsson vid Länsstyrelsen i Dalarna.

God framförhållning rekommenderas

För privatpersoner som vill sätta upp mindre solcellsanläggningar är det lättare att få tillstånd att koppla upp sig mot elnätet, men rådet är att kontakta elnätsägaren i god tid innan solcellerna monteras upp.

I videoklippet förklarar Marit Ragnarsson varför det blir trångt i elnätet – samtidigt som Dalarna egentligen skulle behöva producera ännu mer el.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet