Trasig avloppsledning i Hedemora – ”Ser allvarligt på händelsen”

Uppdaterad
Publicerad

En större avloppsledning i Hedemora har gått sönder, vilket det kommunala bolaget Hedemora Energi ser allvarligt på. Läckan upptäcktes under måndagen och har provisoriskt lagats.

Den större avloppsledningen leder avloppsvatten från centrala Hedemora till reningsverket i Brunna, och det är längs Broån som läckan upptäckts.

Berör inte dricksvattnet

Hedemora Energi uppmanar att boende längs Broån och nedströms järnvägen inte använder sig av vattnet i den berörda bäcken tills vidare. Dricksvattnet ska dock inte påverkas, enligt bolaget.

”Vi ser allvarligt på händelsen och på hur detta påverkat vår närmiljö. Vi har nu startat en utredning för att kontrollera bland annat hur läckan kunnat uppstå, samt dess påverkan och vad vi kan förbättra i våra arbetssätt för att motverka detta i framtiden”, skriver Kristina Backlund, marknadschef Hedemora Energi, i ett pressmeddelande.

Lagning av avloppsledningen är på gång och där även Länsstyrelsen Dalarna ska hjälpa till att se över hur och när sanering kan göras i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.