Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre av avdelningens arbetssätt som överläkaren Sascha Wagner tycker är viktiga utifrån Moramodellen – som andra vårdavdelningar kan ha nytta av. Foto: Greta Hansson Vikström

Överläkarens tre tips – så förbättrade kliniken i Mora arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren Sascha Wagner gick undercover som sjuksköterska på medicinkliniken i Mora. Något som ledde till stora förändringar i arbetssätt på avdelningen. Nu delar med sig av sina tips för att få en fungerande arbetssituation.

– Fundera över vad som stör teamarbetet, säger Sascha Wagner.

Det var när överläkaren Sascha Wagner ville förbättra arbetsmiljön för personalen så att inte fler skulle säga upp sig, som han gick bredvid som sjuksköterska i två dagar. Sedan tog man tillsammans fram nya arbetssätt på avdelningen, något som man nu kallar ”Moramodellen”.

Andra avdelningar vill ta efter

Moramodellen innebär att personalen arbetar närmre varandra och har en stark teamkänsla och nu har andra lasarett blivit inspirerade. Bland annat har ledningspersonal på Falu lasarett hört av sig till avdelningen i Mora.

Region Dalarna

– Vi ska träffa dem för de vill veta vad vi har gjort. Förhoppningen är att vi tillsammans kan sprida ringar på vattnet med modellen, kanske även utanför regionen, säger avdelningschefen i Mora, Anna-Karin Fillman.

Hör överläkarens tre tips – hur man kan tänka för att få en fungerande arbetssituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet