Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Jag vill inte sitta hemma – jag vill ha pengar till att resa”- se vilka fördelar ungdomarna i Vansbro ser med att börja jobba tidigt. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Linn i Vansbro började jobba direkt efter gymnasiet – med resor som drivkraft

Uppdaterad
Publicerad

I Vansbro väljer många jobb före plugg efter studenten. Lyko är ett av företagen i kommunen som erbjuder unga jobb. Och får man tro några av de anställda så finns det många fördelar med att gå direkt ut i arbete efter gymnasiet.

– Det är kul att vi är många unga, det känns bättre när man börjar här än om medelåldern hade varit högre, säger Trixie Rombin.

Hon började jobba på företaget direkt efter gymnasiet precis som kollegan Linn Heikkinen.

– När det är många i samma ålder så ser man att folk jobbar sig uppåt från start vilket är kul, säger Linn.

”Tror man blir bekväm”

Vansbro kommun har den lägsta ungdomsarbetslösheten i landet enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik från september.

Ingen av de anställda vi träffar på skönhetsföretaget tror i dagsläget att de kommer att börja studera vidare även fast de har möjlighet. De vill hellre fortsätta arbeta.

– Jag tror man kan bli bekväm med att jobba om man börjar jobba. Men man kan ju utvecklas i sitt yrkesliv också, säger Birgit Gunnarsson som började jobba i somras efter att ha tagit studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.