• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kön ringlade lång till provtagningsstationen i Falun trots att allmänheten uppmanats att inte provta sig under tisdagen Foto: Charlotte Pettersson /SVT

Trots uppmaning att stanna hemma – många i kö till provtagningen

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har uppmanat allmänheten att avstå att testa sig då laboratorierna som analyserar coronaproverna inte hinner med. Trots det ringlade kön lång till Faluns provtagningsstation redan innan de öppnat under tisdagsmorgonen.

– Det är en klar utmaning just nu säger beredskapssamordnaren Tommy Albinsson medan han dirigerar de bilar som rullar in på provtagningsområdet i en strid ström under morgonen.

Stundtals under tisdagsmorgonen sträckte sig kön från provtagningsstationen på Lugnetparkeringen och ut på E16.

– Jag tycker det är konstigt att det inte är mer förberett när man i tv och tidningar hela tiden pratar om att smittspridningen ökar, säger Hans Frej som är en av de som lyckades få tag i ett testkit den här dagen.

Trycket ökar på laboratorierna

Den ökade smittspridningen har gjort att trycket på testlaboratorierna ökat vilket gör att de infört ett tak på hur många tester som Region Dalarna får skicka på en dag. De som prioriteras inom testningen är vård- och omsorgspersonal samt de som ingår i smittspårning.

– Vi har valt att hantera det så här nu när vi inte kan skicka lika många tester, berättar smittskyddsläkaren Helena Ernlund.

Begränsningarna förlängs

Vid Lugnets teststation erbjöds 250 prover till allmänheten under tisdagen. På tisdagskvällen kom beskedet att uppmaningen till allmänheten att inte testa sig kommer att kvarstå även under onsdagen. Nya besked kommer om provtagning och analyskapacitet kommer senast under torsdagen, enligt regionen.

I klippet hör du besökare som trotsade regionens uppmaning om att avvakta med att testa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet