Trygghetsboende i Malung utan mat sedan i tisdags

Uppdaterad
Publicerad

När det var dags för lunch på trygghetsboendet Kringlan i Malung i tisdags så visade det sig inte finnas någon mat och enligt boende har luncherna helt uteblivit sedan dess.

– Vi får ingen lunch och det här är inget som vi har haft någon kunskap om att det skulle hända, säger en kvinna på boendet till SVT Dalarna.

Det var i samband med att restaurangen som levererar maten till boendet stängde för renovering som luncherna uteblev.

Restaurangen förser dels de som har kommunens hemtjänst med varm lunch. Utöver dessa så levereras även mat till andra på boendet som har beställt maten på eget initiativ. Enligt uppgifter till SVT Dalarna får nu ingen kategori någon mat.

– De har uppmanats att själva gå och handla eller att vända sig till en annan restaurang. Men det finns ju en anledning till att de bor på den här typen av boende – de är inte särskilt rörliga och behöver hjälp med maten, säger en upprörd anhörig.

Boende: Inte fått lunch sedan tisdag

På kommunen menar man att problemet ska vara löst för de som har hemtjänst.

– Som jag förstår det har de som har hemtjänstbistånd via kommunen fått hjälp att få mat, hemtjänsten ska ha hjälpt dem att handla, säger kommunens nytillträdde socialchef Bahman Alami.

De boende och anhöriga som Svt Dalarna talat med hävdar dock att de inte sett till någon lunch sedan i tisdags.

– Hemtjänsten har kanske handlat åt dem, men de lagar ju inte varm lunch till dem, säger en anhörig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.