Tuberkulos upptäckt på skola i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

En person på en skola i Rättvik har smittats av tuberkulos. Något Falu-Kuriren var först att berätta om. Personen har fått behandling och nu utreds smittspridning.

– Personen har gjort allt rätt och varit hemma sedan första dagen med symtom, säger smittskyddsläkare Fredrik Rücker.

Diagnosen ställdes i mitten av mars. Då hade personen varit hemma i en månad.

– Personen får antibiotikabehandling, det är en långsamt växande bakterie som måste behandlas under flera månader, men efter två veckors behandling så är man smittfri.

En handfull fall varje år

Varje år upptäcks en handfull fall av tuberkulos i Dalarna. För att smittas ska man vistas i flera timmar tillsammans med den smittade. Jämfört med covid eller influensa så är det mindre smittsamt.

Det pågår nu en process för att hitta fler som kan ha exponerats. I de fallen kommer vårdnadshavare att få info om provtagning.

– Sjukdomen är allvarlig om man inte kan ställa diagnos och ge behandling. I Dalarna botar vi i princip alla, men i fattiga länder är det en av de sjukdomar som orsakar flest dödsfall, säger Fredrik Rücker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.