Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Uustal berättar om hur förändringen kommer att påverka förlossningsavdelningarna och Malin Asp på Spädbarnsfonden reagerar på de nya rekommendationerna. Foto: Emil Larsson, SVT / Christine Olsson, TT

Tung expertgrupp enig: Ändra reglerna för igångsättning

Uppdaterad
Publicerad

Gravida som gått över tiden ska bedömas för igångsättning i vecka 41, för att minska risken för att barnen dör i magen. Den nya rekommendationen presenteras under fredagen och väntas senare i år att bli tvingande för alla Sveriges förlossningskliniker.

Det föds över 400 dödfödda barn i Sverige varje år. 40–50 av dem dör i magen efter graviditetsvecka 41. Nu har Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, gått igenom det vetenskapliga underlaget för att sätta igång förlossningar tidigare än vad som normalt sker i dag inom många regioner.

– Vid varje graviditet finns det en liten risk att barnet ska dö i magen. Om man minskar graviditetens längd, så minskar den risken, säger Eva Uustal, ordförande för SFOG och överläkare i gynekologi på kvinnokliniken i Linköping.

Ökar inte risken för komplicerade förlossningar

En graviditet räknas som fullgången efter 40 veckor. Inom många regioner blir förlossningen igångsatt efter 42 veckor, om det inte skett naturligt innan dess. Men nu rekommenderar SFOG att graviditeten inte bör gå längre än till vecka 41, för att minska risken att barn dör i magen. Om graviditeten blir längre än så ska det ske med täta kontroller.

– Det vi säger nu är grundat på en tung vetenskaplig expertis. Jag tror att det är oerhört få som kan sätta något emot det, säger Eva Uustal.

Hon menar också att fler igångsättningar i vecka 41 inte leder till någon ökad risk för komplicerade förlossningar, allvarliga bristningar eller akuta kejsarsnitt.

Andra länder har minskat riskerna för barnen

Under våren kommer en arbetsgrupp som jobbar med nationell kunskapsstyrning fortsätta jobba med SFOG:s genomgång av det vetenskapliga underlaget. Nationella riktlinjer som blir tvingande för Sveriges alla regioner väntas komma senare i vår.

Många andra länder har lyckats minska antalet dödfödda barn, bland annat genom att tidigarelägga igångsättning till vecka 41. Eva Uustal kan förstå kritiken mot att de nya rekommendationerna kommer för sent.

– Ja, det kan man nog tycka om man är en av de som drabbats, säger hon.

I klippet berättar Eva Uustal, hur förändringen kommer att påverka förlossningsavdelningarna och Malin Asp, Spädbarnsfonden, reagerar på de nya rekommendationerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.