Jan Bohman (S) berättar mer om förslaget i klippet. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Tunga S-profiler föreslår att staten tar kostnaden för försörjningsstöd

Publicerad

Tre tunga S-profiler i Dalarna föreslår i en debattartikel på Aftonbladet att staten ska ta över ansvaret för försörjningsstöd.

Något de menar skulle avlasta kommunerna och bland annat minska fenomenet med social dumpning, där bostadslösa i rikare kommuner flyttas till bostäder på landsbygden.

Debattartikeln är skriven av Jan Bohman, Lars Isacsson och Leif Pettersson. Samtliga sitter i dag som kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, Avesta respektive Ludvika.

Enligt debattartikeln skulle en modell där staten tar över ansvaret för försörjningsstöd innebära stora fördelar för landets kommuner. Bland annat då utgifterna för försörjningsstöd varierar bland kommunerna, och en statlig insats på så vis skulle underlätta mest för de kommuner som idag måste göra mest.

Men också att ”Det skulle tvinga de politiker som har ansvar för migrationspolitiken, arbetsmarknadspolitiken och våra socialförsäkringssystem att hantera konsekvenserna av sina egna beslut.”

I klippet ovan förklarar Jan Bohman (S) och Leif Pettersson (S) på vilket sätt det här skulle gynna kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.