Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunens vattensamordnare Jan-Åke Holmdahl berättar varför det tagit sådan tid att komma till ett beslut i frågan. Foto: Anders Hansson/SVT

Sjön Tisken i Falun ska renas från tungmetaller – med modern sugteknik

Publicerad
Nu har politikerna i Falu kommun enats om att sjön Tisken som ligger i centrala Falun ska saneras från tungmetaller. Det har tröskats politiskt i många år utan att något skett. Men med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket kan det nu bli verklighet.

Dels har man varit rädd att själva saneringen i sej skulle röra upp den lilla, grunda sjöns botten och få tungmetallerna att sköljas ut i Runn och vidare ner i Dalälven, dels har det inte funnits några pengar.

Men allt tyngre argument har framförts för att faktiskt göra en sanering med modern sugteknik istället för att försöka gräva upp bottenslammet. Och pengar kan dessutom komma från Naturvårdsverket. 120 miljoner kronor är projektet kostnadsberäknat till och förhoppningen är att staten kan ta den absolut största delen eller kanske till och med hela kostnaden.

Förstudie ska göras

Ännu återstår dock några steg innan den riktiga saneringen kan påbörjas. Först ska en förstudie genomföras.

– Den kan bli klar under året om allt går som på räls, säger kommunens vattensamordnare Jan-Åke Holmdahl.

Därefter ett praktiskt pilotprojekt för att se att saneringen fungerar och går att göra med den sugmetod som det finns tankar på att använda.

– Realistisk start för själva saneringen är 2022 och den beräknas ta ett par-tre år.

Hör i klippet vad som orsakat föroreningarna och mer om vad som gjort att det tagit så lång tid att komma fram till ett beslut om sanering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer