Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren på Trafikverket berättar om upprustningen som kommer att påverka trafiken på sträckan under flera år. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Vasaloppsvägen rustas upp – fjällturister uppmanas ta annan väg i tre år

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar det stora jobbet med att rusta upp Vasaloppsvägen. Därför uppmanas fjällturister att välja annan väg de kommande tre åren.

– Det kommer att bli stora störningar, säger Trafikverkets projektledare Patrik Prosén.

Trafikverket informerade om det omfattande, mer än fem mil långa, vägbygget vid ett stormöte i Evertsberg tidigare i veckan.

Jobbet inleds i oktober. Det kommer att kosta runt 300 miljoner kronor och ska pågå i tre år. Den nyrustade Vasaloppsvägen mellan Fiskarheden och Oxberg ska stå klar hösten 2026.

Tusentals turister kan behöva tänka om

Upprustningen görs dels för att öppna för tyngre trafik men också för att vägen, som används av tusentals fjällturister på väg till och från främst Sälenfjällen, är väldigt sliten.

– Det är ett stort vägbygge och vi uppmanar att välja andra vägar om man kan. Vi kommer att ha samarbete med lokala aktörer som Skistar och Destination Sälenfjällen för att försöka att få ut informationen så brett vi bara kan, säger Patrik Prosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.