Tusentals döda fiskar i sjö kan vara positivt

Uppdaterad
Publicerad

Sjön Hönsan i Hedemora kommun har drabbats av syrebrist vilket har gjort att fiskar har frusit fast under ytan och dött. Orsakerna till syrebrist i sjöar är många enligt Kenneth Berggren, förvaltningschef på miljö- och samhällsbyggnad i Hedemora.

– Det här är en liten sjö med liten omsättning på vattnet. Det är mycket näring och jättemycket vitfisk som äter upp djurplankton, vilket gör att växtplankton förökar sig och så blir det en obalans i sjön där man förbrukar syre, säger han.

Problemet är framför allt synligt under bryggan, där vattnet har varit öppet längre än övriga sjön, vilket medfört att fiskarna har sökt sig dit på grund av syrebristen.

Problem med giftalger

Under flera år har giftiga alger varit ett stort problem i sjön och kommunen har jobbat flitigt för att lösa algproblemen, bland annat genom att plantera flytande öar och kornhalm. Under de senaste tre åren har vattnet varit badvänligt, men det återstår att se om de döda fiskarna kommer att påverka vattnets kvalitét i sommar.

– Det behöver inte vara negativt. Det är otroligt mycket vitfisk i den här sjön och den påverkar sjön negativt, så vi har funderat på att fiska ur den i några år för att få en bättre balans, men inte lyckats. Så, det här med de döda fiskarna under ytan, kan ju vara ett sätt som sjön har skött detta själv. Men det vi får se, vi kommer att mäta sjön hela sommaren igen för att se hur den utvecklas, säger Kenneth Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.