Därför har Naturvårdsverket inga lavinprognoser för Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket prioriterar inte Dalarna när det gäller lavinprognoser, trots tusentals vinterturister och fjällbesökare som rör sig utanför skidanläggninarna. Något som fjällräddare i norra Dalarna reagerar på.

– Det finns inte tillräckligt med sluttningar, förklarar Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har sedan 2016 byggt ut hemsidan lavinprognoser.se – en statlig tjänst som många besökare använder för att se lavinrisken i fjällområdena.

Men Dalarna finns inte med.

Anledningen är enligt Naturvårdsverket att det inte finns tillräckligt med sluttningar och lavinfaror i nuläget, i förhållande till resten av den svenska fjällkedjan norrut.

– Tjänsten täcker idag ungefär 20 procent av fjällkedjan och vi prioriterar andra områden än dalafjällen, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Fanns med i underlag

När Naturvårdsverket utredde huruvida lavinprognoser skulle presenteras så fanns Dalarna med. Det står till och med flera gånger i materialet att Dalarna är ett av länen där flest besökare vistas och skador sker.

Men när projektet lanserades – och sedermera byggts ut – finns Dalarna fortfarande inte med.

– Vi utvecklar tjänsten långsamt och har ett långsiktigt arbete. I nuläget har vi sex områden och siktar på att utveckla dem mer, säger Per-Olov Wikberg.

De närmsta lavinrapporterna som Naturvårdsverket har är i trakterna kring Funäsdalen, trots att tusentals vinterturister besöker dalafjällen årligen. Foto: Skärmdump/Naturvårdsverket

Hänvisar ansvar till individen och anläggningar

Enligt Per-Olov Wikberg är det inte en ekonomisk fråga, snarare en resurs- och kompetensfråga.

Men på frågan om det inte finns kompetens att bedöma lavinrisker i Dalarna – till exempel bland fjällräddare och naturbevakare – så svänger svaret.

– Den finns absolut men vi jobbar långsiktigt och kompetensbaserat, säger han och syftar till att Naturvårdsverket vill se att alla som bedömer åt dem besitter samma kunskap och gör på samma sätt.

När det gäller laviner som kan utlösas vid skidanläggningarna, så hänvisar Naturvårdsverket till att det är anläggningarnas ansvar.

Och när det gäller områden utanför, så är det individens ansvar i stort sett att ta reda på information.

– Vi tror att information och utbildning är mer effektivt i de områdena, säger Per-Olov Wikberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.