Föraren greps direkt när polisen fick stopp på bilen. Passageraren sprang till skogs men kunde gripas kort därpå. Foto: Läsarbild

Två män gripna efter biljakt

Uppdaterad
Publicerad

Två män greps på söndagsförmiddagen utanför Malung efter att ha förföljts en längre sträcka av polis. Bilen uppmärksammades i Lindvallen.

Obs! artikeln skrevs 23 april 2017.

Det var vid tjugo i elva-tiden på förmiddagen som en polispatrull uppmärksammade en bil i närheten av Lindvallen i Sälen.

– Det var en patrull som precis skulle upprätta en trafikkontroll som fick syn på den här bilen. Den saknade registreringsskylt fram och patrullen fattade misstankar, säger Peter Persson, vakthavande regionbefäl på polisen.

Polispatrullen avbröt sina förberedelser, hoppade in i polisbilen och började förfölja bilen samtidigt som de kollade registreringsnumret. Då registreringsnumret inte överensstämde med bilen gjordes tecken till föraren att stanna bilen på Fjällvägen. Föraren ökade då i stället hastigheten med polisen i efterföljande i en färd som gick söderut efter väg 66, bitvis i väldigt hög fart.

– Jag vet inte exakt hur fort det gick, men det var över gällande hastighet, säger Peter Persson, vakthavande regionbefäl på polisen.

Blev omkörd

Eric Lundqvist var på väg söderut med familjen efter att ha semestrat i fjällen när deras bil blev omkörd.

– Vi låg väl och körde i 90 km/tim och de måste ha kört runt 160-170 km/tim, om inte ännu fortare, säger han.

Fotanglar kastades ut

Under jakten kastades fotanglar ut från flyktbilen i ett försök att punktera polisbilen, vilket inte lyckades. Polisen försökte i sin tur få stopp på bilen genom att lägga ut en spikmatta i färdriktningen, men den undveks.

Jakten avbröts när bilarna närmade sig tätbebyggt område. Polisen kunde dock fortsätta spåra bilen genom att prata med trafikanter efter vägen.

Sprang till skogs

Utanför Malung fick polisen syn på flyktbilen igen. Ytterligare en polispatrull fanns nu framför bilen och hindrade flyktbilens framfart genom att sänka hastigheten. När bilarna stannat greps föraren. Passageraren sprang till skogs. Även han kunde dock gripas kort därefter.

Männen som är i 25-årsåldern misstänks nu för en rad olika brott, blanda annat för drograttfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.