Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här listas tre av de mordfall i Dalarna som fortfarande är ouppklarade. Foto: SVT

Ouppklarade dalamord högintressanta för nystartad kalla fall-grupp

Uppdaterad
Publicerad

En nystartad grupp inom polisregion Bergslagen ska titta på fall som hittills inte fått någon lösning. Gruppen tittar redan på två mord som ägde rum för runt 15 år sedan i Avesta.

– Vi letar öppningar som kan ha tillkommit, det kan handla om DNA-teknik, vittnen eller annat, säger gruppchefen Thomas Johansson, som ser mordet på Pernilla Theorin 2006 och mordet på en 29-årig man 2005 som högintressanta.

Utvecklingen inom DNA-teknik ser han som en orsak till detta men även eventuella förändringar inom relationer.

– Man kan vid brottstillfället ha varit lojal till någon i en relation, men det kan ändras, vilket öppnar nya möjligheter som inte fanns då, säger han.

Två personer arbetar i dagsläget med kalla fall i regionen, men rekrytering pågår och ytterligare tre utredare ska anställas.

”Använder en lite annorlunda metodik”

Gruppen ska strukturera, organisera och utreda kalla fall på regional nivå. Den kommer också att fungera som en avlastning för gruppen som utreder grova brott.

– Vi använder en lite annorlunda metodik, det gäller att läsa in sig i ett gammalt ärende och försöka se öppningar, säger Thomas Johansson.

Förhoppningarna att komma fram till lösningar i fallen vill han dock tona ner.

– Det är svårt att säga, vi håller på att pröva oss fram, det är för tidigt att ha en åsikt om, säger han, men betonar också vikten av att fortsätta jobba med fallen.

– Även om offren är borta så finns anhöriga kvar och i deras anda måste vi göra det vi kan.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.