Det var ett stort räddnigspådrag vid Venjan för att rädda två personer som gått genom isen under Långfredagens kväll. Foto: Brandkåren Norra Dalarna

Far och son gick genom isen på skoter på sjön Venjan

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 21 under långfredagskvällen så inkom ett larm om drunkning på sjön Venjan i Mora kommun. Två personer, en pappa med sin son, ska ha gått genom isen med skoter, enligt räddningstjänsten, som nu går ut med en varning för farliga isar.

– Vi drog på ordentligt, dels styrkor från Venjan och Mora samt dykare från Rättvik, men även helikopter både från Mora samt Norrtälje. Den har möjlighet att vinscha, skriver räddningsledare på Brandkåren Norra Dalarna, Johan Szymanski, i ett pressmeddelande.

Nedkylda men vid medvetande

När räddningstjänsten kom fram hade de först svårt att lokalisera de nödställda men rätt position ska ha hittats inom kort. Helikoptern från Norrtälje kunde vända liksom dykarna från Rättvik då Brandkåren Norra Dalarna kunde få in patienterna till land. De båda personerna fördes med ambulans till sjukhus. De ska ha varit nedkylda men vid medvetande.

– Brandmännen har gjort ett suveränt arbete, båda personerna är räddade och kommer klara sig även om de är nedkylda. De fördes med ambulans till sjukhus.

Varnar för isarna

Till sist kommer Johan Szymanski med en varning.

– Isarna är livsfarliga så här års, jag vill verkligen varna människor från att ge sig ut.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer