”Privatpersoner har inte samma möjlighet att stoppa fordorn som polisen har. Det kräver att föraren stannar någonstans och att man då ingriper” Foto: TT

Två personer stoppade en rattfull man i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Två personer stoppade en rattfyllerist som kört vingligt på vägen i Falun under onsdagen. Föraren hade vid flera tillfällen hamnat på fel sida vägen och varit nära att träffa mötande trafik. Efter att föraren stannat i en korsning kunde personerna springa fram och dra ut mannen ur bilen och tillkalla polis.

En man och en kvinna körde bakom en bilförare som vinglade över på fel sida vägen vid flertalet gånger. När föraren stannade till vid en korsning rusade personerna fram till mannen, som är i 60-års åldern, och drog ut honom ur bilen. De höll kvar honom på platsen tills polis anlände.

– Det är fantastiskt av den här mannen och kvinnan att så handlingskraftigt ingripa i en sådan här situation, säger Mats Öhman, polisens presstalesperson.

Är det ovanligt med så kallade ”envarsgripande”?

– Privatpersoner har inte samma möjlighet att stoppa fordon som polisen har. Det kräver att föraren stannar någonstans och att man då ingriper. Jag skulle inte säga att det är vanligt. Det är inte helt enkelt men det händer då och då, säger Mats Öhman. 

Polisens bedömning

Enligt polisen var mannen rejält alkoholpåverkad och fick i handfängsel åka med till polisstationen för provtagning.

Han är nu misstänkt för grovt rattfylleri. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.