Två ungdomar åtalas misstänkta för grov mordbrand efter att en brand bröt ut i ett kundvagnsutrymme utanför en matvaruaffär i centrala Leksand i början av 2023. Foto: Polisens förundersökning

Två ungdomar åtalas misstänkta för grov mordbrand i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Två ungdomar åtalas nu misstänkta för den eldsvåda som uppstod utanför en mataffär i Leksand tidigare i år.

Det var i början på januari som larmet om en brand i Leksand kom in. I ett tidigt skede fattades det misstankar om att branden var anlagd och sedan dess har flera personer, framför allt yngre, varit intressanta i utredningen.

Nu åtalas två unga män i Mora tingsrätt för grov mordbrand, alternativt grov allmänfarlig vårdslöshet efter händelsen. Enligt åklagaren ska även ytterligare en person under 15 år ligga bakom branden.

Mataffär yrkar skadestånd på 250 000 kr

Enligt åklagaren ska ungdomarna ha tänt eld på papper vid kundvagnarna som varit placerade under ett tak i nära anslutning till butikens entré.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom branden är anlagd i tätbebyggt samhälle där den lätt kunde sprida sig samt då branden inneburit fara för flera människor”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

De två misstänkta ungdomarna vidgår händelseförloppet men inte brottsmisstanken om grov mordbrand.

Mataffären har i nuläget yrkat på att de två misstänkta solidariskt ska betala 250 000 kronor till mataffären och 26 300 kronor till bostadsrättsföreningen där affären håller till.

Så här såg platsen ut dagen efter branden utanför matvaruaffären i Leksand. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.