Tvättstuga + bibliotek = sant

Uppdaterad
Publicerad

I Smedjebacken har man byggt upp små bibliotek i tre bostadsområdens tvättstugor för att öka lusten att läsa.

Det är ett projekt som pågått i tre år och varit ett samarbete mellan Smedjebackens bibliotek Länsbiblioteket Dalarna, ABF Dala Finnmark, Hyresgästföreningen och Bärkehus.

Här för att stanna

– De tre tvättstugebiblioteken har nu permanentats och vi hoppas att vi kan vidareutveckla det hela i fler bostadsområden, säger Marie Larsdotter, bibliotekschef Smedjebacken.

Biblioteken är till för hyresgästerna i bostadsområdena och det har delvis finansierats genom pengar från Statens kulturråd.

– Vi har hjälpt Smedjebacken att söka pengar och fått sammanlagt 200.000 kronor till projektet, säger Maria Törnfeldt, länsbiblioteket Dalarna.

Bra för huvudbiblioteket

Responsen från de boende har varit positivt.

– Det har använts flitigt och när man läst klart här så har man letat sig vidare till huvudbiblioteket så vi har sett en ökad utlåning, säger Marie Larsdotter, bibliotekschef Smedjebacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.