Bertil Elfström (t.v.) grundade Dansbandsveckan som startade 1986 i Malung och bokar i dag fortfarande banden till arrangemanget. Foto: SVT

Tvingades boka om då dansbanden la ner

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler dansband lägger instrumenten på hyllan, vilket även Dansbandsveckan märker av. ”Det syns att det är en oro i branschen”, säger Bertil Elfström, grundare och bandbokare.

– Ja, det är säkert färre band i dag än för tio år sen. Det försvinner en del och det kommer en del nya, men än så länge har vi inte några problem att hitta band som vill spela hos oss, berättar Bertil Elfström.

– Men det syns att det är en oro i branschen, då man har svårt att få spelningar och leva på det.

Band bokades – men la ner

Fast den omtalade dansbandsdöden märks ändå av. Redan i augusti, alltså en ungefär en månad efter att Dansbandsveckan genomförts genom hela vecka 29, så bokas banden inför nästa år. Över åttio band stod klara att vara med under 2017 – men några la ner precis efter att bokningarna blev klara.

– Sen när vi satte programmet i augusti, så har två-tre band ringt och berättat att de har slutat. Så dår har vi fått hitta några andra som spelar, säger Bertil.

Flera i kö

Men för Dansbandsveckan, som är det absolut största dansarrangemanget, är det inga problem att fylla platserna i schemat som sagt.

– Nu vi började så var det svårt för oss att få det stora banden vid de stora arrangemangen men nu är det ändå många som står på kö för att få spela.

Större konkurrens

Anledningen att många lägger ner, tror Bertil Elfström handlar om att det finns färre ställen att spela på idag.

– För fanns det fler ställen för band att spela på när det var dans på varje liten ort fredagar och lördagar, säger han och menar att antalet besökare och styr utbudet.

I Malung finns i dag sex dansbanor uppe på Orrskogen Folkets Park och arrangemanget drar mellan 45-50 000 besökare under hela sommarveckan. Fast här ser man också gärna fler besökare framledes.

– Jag tror inte vi kommer att växa mer, men ingenting är främmande för oss. Men det är besökarna som styr om det finns band eller inte, för kommer ingen på danserna så finns det inte heller något ställe för banden att spela på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.