Andelen arbetslösa sjunker – men fortfarande är sju procent utan jobb. Foto: TT

”Det är fånigt svårt att få något över huvud taget”

Publicerad

Andelen människor som går utan jobb sjunker – men fortfarande ligger arbetslösheten på cirka sju procent i Dalarna. Är du arbetslös? Hur är det? Vad ska man göra för att få ett jobb?
Dela med er av era erfarenheter och tips i vår chatt!

Jobb och arbetsmarknad är en av de hetaste frågorna inför höstens val. SVT uppmärksammar just nu detta – hjälp oss så att vi kan ställa era frågor till politikerna.

SVT rapporterade · Tyck till om arbetsmarknaden i Dalarna

Hur får man jobb i Dalarna? Dela med dig av dina tankar! 
Är du arbetslös eller har varit det nyligen? Vad tänker du om hur arbetsmarknaden ser ut och hur ska man göra för att få ett jobb? Och om du fått ett jobb nyligen – berätta och dela med dig av dina bästa tips! 
 
Jobb och arbetsmarknad är en av de hetaste frågorna inför höstens val. Arbetslösheten har sjunkit de senaste åren i Dalarna men fortfarande är cirka sju procent av alla i Dalarna inskrivna på arbetsförmedlingen. SVT uppmärksammar just nu detta – hjälp oss så att vi kan ställa era frågor till politikerna. 
09.05
Hej! Vill bidra med mina tankar och erfarenheter om arbetsmarknaden i Dalarna. Mina erfarenheter är att otroligt mycket handlar om att ha en STORT nätverk. Kompisar, vänner och bekanta till redan anställda eller chefer/rekryterings-ansvariga glider förbi på ett bananskal. Detta plus att företag helst anställer den absolut billigaste arbetskraften de kan hitta gör hela systemet sjukt. Tröttnade på allt detta och läser en högskoleutbildning som garanterar jobb oavsett vem man känner.
12.50
Antingen har du kontakterna eller så har du en spetskompetens. Känner du dem som rekryterar, så behöver du inte ha spetskompetensen, kolla bara på politikerna som får positioner i regeringen baserat på att dem är med i "gänget" och inte för att dem nödvändigtvis har den absolut bästa spetskompetensen inom området. Fungerar lika i samhället. Enda skillnaden är där vissa positioner kräver en absolut kompetens så som elektriker, kirurg och liknande där en utbildning är ett måste. Är du fast rekommenderar jag er att utbilda er eller börja mingla med cheferna - skit i arbetsförmedlingen dem är nästan bara en kontrollmyndighet idag. Och allt som har med jobbcoacher och andra bidragsanställning är bara skit som innebär att olika aktörer utnyttjar er på olika sätt. Finns såklart nyanser av detta, men jag riktar mina tankar till den som sitter fast i arbetssökandet.
12.50
Jag vill pålysa en bortglömd grupp, nämligen de långtidsarbetslösa och då särskilt de äldre. Det finns alltid en historia bakom varje långtidsarbetslös som kan berätta om varför man befinner sig i den situation man är i. Jag tycker att man glömmer bort detta när man diskuterar åtgärder. Alla ska tydligen baxas in i vård eller skola oavsett personens aktuella förutsättningar. Många av oss har bollats runt i decennier i olika åtgärder som alla slutat med att många av oss åter hamnar på ruta 1. De flesta av oss är skötsamma och gör vårt bästa och kämpar i en uppförsbacke där vi får bära med oss åratal av frustrationer, dåligt självförtroende och usel ekonomi. Ändå möts vi av misstro och axelryckningar.
12.50
Som boende i Malung-Sälen kan jag bara säga att få jobb är inget problem, tvärtom får jag lov att tacka nej till jobb med jämna mellanrum. Jobbar säsong och har inget problem att få något, tror mest att det handlar om ifall man vill ta jobb eller om man har för höga krav.
14.52
Jag är arbetslös. Har utbildning sedan gymnasiet. Men jag har hittills bara fått vikarie jobb och säsongsjobb. Under alla dessa år. Jag börjar närma mig 40 år. Jag orkar inte längre jobba så. Jag mår jättedåligt av detta. Usel ekonomi. Och jätte stress från arbetsförmedlingens sida. Jag vet inte hur jag ska kunna få ett fast jobb, AF hjälper inte till.
16.26
Arbetsförmedlingen jobbar för att "trycka" ut så många som möjligt i jobb. Tänk om dom kunde vända på sättet att arbeta. Vad behöver företagen för kompetenser och försöka lösa deras behov. Nu verkar det som om det bara är OK om någon kommer i sysselsättning. Frågan är vad den arbetssökande vill och kan?
Hur gör Arbetsförmedlingen för att kartlägga de kompetenser som finns? Det är inte bara kunskapen hos den arbetssökande som är viktig att ha koll på, även vad den sökande vill och har för intressen. Då kanske möjligheten att hitta en perfekt matchning är större.
08.16
Eftersom någons statistik hade visat att långtidsarbetslösa har svårare att få jobb, måste väl företagen börja ändra sig. Är man sämre arbetare för man har varit långtidsarbetslös?
11.37
Jag önskar lönearbeta men landstinget och försäkringskassan vill istället att jag ska vara fortsatt sjukskriven efter att ha blivit emotionellt och ekonomiskt sönderstressad av dem. Jag har aldrig fått den vård jag behöver och ingen hjälp till riktad utbildning eller lönearbete av arbetsförmedlingen. Aldrig blivit erbjuden jobb med lönebidrag eller en extratjänst, inte heller samhall. Idiotiska regelverk och dålig ekonomi gör att man hålls kvar utanför samhället. Staten är inte ett dugg intresserad av att medborgare mår bra och kan arbeta. Politiker kan sluta låtsas.
12.02
Jag är 28 år och fick precis mitt första jobb någonsin. Har sökt flera jobb i veckan under alla dessa år... Det är fånigt svårt att få något över huvud taget. Det enda jag kan säga är att ge aldrig upp hoppet och fortsätt söka. Skaffa en riktig hobby också, något som kan fånga dina tankar och hålla dig borta från att tänka på jobbsituationen någon timme om dagen, annars blir man fan galen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet