Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kallades sladdertackor inför patienter” – här är fackförbundens larm om missförhållanden – och verksamhetschefens svar på kritiken. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Tystnadskultur och rädsla på Smedjebackens vårdcentral – nu kopplas Arbetsmiljöverket in

Uppdaterad
Publicerad

Tystnadskultur, rädsla och svagt ledarskap. Nu kopplas Arbetsmiljöverket in för att granska en kaosartad situation på Smedjebackens vårdcentral.

– Folk är rädda för att gå till jobbet, säger Daniel Svedin, ordförande i Dalarnas läkarförening.

Efter en längre tids turbulens på Smedjebackens vårdcentral slog fackförbunden Dalarnas Läkarförening och Kommunal larm.

I en skrivelse till Region Dalarna radar fackförbunden upp en rad problem och missförhållanden, vilket Nya Ludvika tidning var först med att berätta.

Hindrade kollega i entrén

Efter att skrivelsen lämnades in har situationen eskalerat ytterligare.

En händelse i vårdcentralens entré där en anställd ska ha uppträtt hotfullt mot en kollega och hindrat denne att komma in på sin arbetsplats polisanmäldes i förra veckan.

Flera källor på vårdcentralen beskriver att det finns olika grupperingar på arbetsplatsen. Det bekräftar även en arbetsmiljökartläggning som regionen presenterade vid ett stormöte på vårdcentralen förra veckan.

– Man ringer till varandra för att gå in i byggnaden samtidigt, man är rädd för att möta vissa personer bland kollegorna, säger Daniel Svedin på Dalarnas läkarförening.

Facket: ”Vårt starkaste vapen”

I slutet av förra veckan lämnade fackförbunden Kommunal, Läkarföreningen och Vision in en så kallad 6:6a-anmälan till primärvårdsledningen och Arbetsmiljöverket. I den kräver de att arbetsgivaren vidtar kraftfulla och snara åtgärder.

– Det är vårt starkaste vapen näst efter att lägga ett skyddsstopp. Nu vill vi se att det händer något, säger Kommunals huvudskyddsombud, Eva Olsson.

Helén Kastemyr, divisionschef för primärvården i Region Dalarna, säger att hon har fullt förtroende för verksamhetschefen och ledningen på vårdcentralen.

– Det är viktigt att vi möter fackförbundens kritik och att vi tar det här på största allvar, säger Helén Kastemyr.

SVT har sökt chefen på Smedjebackens vårdcentral utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.