Foto: Arno Balzarini/TT

Löparstjärnan Jonas Buud står över Ultravasan i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Löparstjärnan från Mora, Jonas Buud står över Ultravasan 90 i helgen. Det bekräftar han på torsdagen. ”Visst är det tråkigt, Ultravasan var ett av de stora målen i år”, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

– Jag har en hälsena som spökar lite och inte vill vara med riktigt, så jag får stå över helt enkelt, säger Jonas Buud när SVT Nyheter Dalarna når honom på torsdagskvällen.

Buud berättar att han varit i USA över midsommar och deltagit i ett 16 milslopp och gjort bra ifrån sig.

– Då var det inga problem, men jag blev väldigt trött och sliten efter det. Sedan dess har jag egentligen sprungit mindre än vad jag brukar, så jag tycker inte jag har belastat hälsenan för mycket.

För lite över en vecka sedan deltog och vann Jonas Buud också i Tällberg Halvmarathon och tyckte det gick bra.

– Jag kände inte av hälsenan då, så jag vet inte alls varför problemet med hälsenan kommit just nu, säger Buud till SVT.

”Visst är det tråkigt”

Jonas Buud är tvåfaldig vinnare av Ultravasan men förra året tvingades han bryta på grund av en skada i vaden.

Hur känns det att behöva stå över Ultravasan i helgen?

– Visst är det tråkigt. Det var ett av de stora målen i år så det känns lite trist. Jag ska resa till  Kina och springa ett nytt 100 kilometerslopp i slutet på september så jag får försöka kurera mig tills dess istället.

Nu när du inte själv deltar i Mora i helgen – vem tippar du på som vinnare?

– Fritjof Fagerlund blir farlig tror jag. Han kom tvåa förra året och sprang jättebra i ett lopp i Sydafrika i början på juni. Han har laddat för det här sedan dess. Sedan tror jag också på Giorgio Calcaterra från Italien, vi har tävlat mot varann förr och slagit varann om vartannat, säger Buud.

Tänker du följa loppet?

– Ja jag blir med på loppet och tittar på starten och följer det till målgången. Jag får passa på att göra det istället, det blir ju en ny synvinkel på tävlingen, säger Jonas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.